Arkeoloji Bölümünden Büyük Başarı
24 Ekim 2016 07:00

Fakültemiz Arkeoloji Bölümü Öğretim üyeleri Prof. Dr. S. Yücel Şenyurt ve Dr. Atakan Akçay’ın 2010 yılından beri yürütmekte oldukları Ordu Kurul Kalesi kazılarında bu yıl çok önemli sonuçlara ulaşıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izinleri ve Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin maddi destekleri ile Ordu Müzesi ile birlikte yürütülen Kurul Kalesi kazıları Doğu Karadeniz’deki ilk bilimsel arkeolojik kazı çalışmasıdır.

Prof. Dr. S. Yücel Şenyurt ve Dr. Atakan Akçay

Kurul Kalesi, Melet Irmağı’nın hemen batısından yükselen Kurul Kayalıklarının 570 metrelik zirvesinde, sahilden yaklaşık 9 km içerideki konumuyla tüm Ordu şehrine hakim konumu ile öne çıkıyor. Üniversitemiz Arkeoloji bölümünün lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinden oluşan 22 kişilik kazı ekibi bu yılki çalışmalarda elde ettikleri sonuçlar ile yerel ve ulusal basında üniversitemizin ismini duyurarak Fakültemize ve tüm Gazi Üniversitesi’ne de haklı bir gurur yaşatmıştır.

Yerleşimin kuzey terası üzerinde kalenin ana giriş kapısının tespit edildiğini belirten Prof. Şenyurt, bu yıl ele geçen buluntular içerisinde çok sayıda pişmiş topraktan heykelciğin bulunduğunu, özellikle Dionysos ve Kibele’ye ait örneklerin Anadolu ve Karadeniz arkeolojisi açısından büyük önem taşıdığını belirtiyor. Kurul Kalesi’nin en güçlü yerleşim tabakasının Pontos (Karadeniz) Kralı VI. Mithradates dönemine (MÖ 120-63) tarihlendiğini belirten Şenyurt, kalenin giriş kapısının koridorunda bir niş içerisinde ele geçen mermer Kibele heykelinin, in-situ pozisyonu açısından bu güne kadar ele geçmiş benzer heykeller içerisinde ayrıcalıklı bir yere sahip olduğunu belirtiyor. Kapıların ve surların koruyucu tanrıçasının yaklaşık 2100 yıl öncesindeki konumu ile yerinde tespit edilmiş olması arkeolojik açıdan  büyük bir başarı. Anadolu’nun en eski tanrıçası ana tanrıça Kibele’nin binlerce yıllık serüvenine, hırçın Karadeniz’in kıyılarından önemli katkılar sağlayan değerli hocalarımıza ve öğrencilerimize, Fakültemize ve  Üniversitemize yaşattıkları gurur sebebiyle teşekkür ediyoruz.